In each question below, there are two sentences. These two sentences are to be combined into one sentence which could convey the same meaning as conveyed. by the two sentences. It is possible to combine the pair of sentences in various different ways. Beginning of three such sentences is given below each pair of sentences. You have to find out which one, two, three or none of them is the correct, appropriate and logical ways to combine the pair of sentences into one sentence to convey the same meaning as conveyed by the two sentences.

1. The boy get his leg badly injured. He was playing hockey.
A. While the boy was …………….
B. While playing ……………..
C. Since his leg was ………..

(a) Only A
(b) only B
(c) Only C
(d) A & B only

2. You are drunk. That aggravates your offence.
A. As you are ………….
B. That you …………
C. What aggravates …………….

(a) Only A
(b) only B
(c) Only C
(d) A & B
(e) B & C

3. He worked hard. He did not succeed.
A. Although he ……………
B. Notwithstanding ………….
C. Besides working …………..

(a) Only A
(b) A & B
(c) B & C
(d) A & C
(e) A, B & C

4. You run fast. You can win the race.
A. Provided ……………
B. In case …………..
C. Supposing that …………….

(a) Only A
(b) Only B
(c) A & B
(d) B & C
(e) A, B, & C

5. You will not recover fast. Refrain from smoking.
A. Unless you recover ………
B. If you want to refrain from smoking ………
C. In spite of refraining from ……………

(a) Only A
(b) only B
(c) Only C
(d) A & B only
(e) None of these

6. You may be innocent. I do not know.
A. I doubt …………
B. I do not ………….
C. That he is …………

(a) Only A
(b) only B
(c) Only C
(d) A & B
(e) B & C

7. He finished his exercise. He put away his books.
A. Having finished …………..
B. As he finished …………….
C. Finishing …………

(a) Only A
(b) A & B
(c) Only B
(d) A & C
(e) Only C

8. He is poor. He is happy.
A. Despite …………..
B. Admitting that …………..
C. He is poor indeed ……………

(a) Only A
(b) A & b
(c) A & C
(b) Only C
(e) A, B & C

9. He has some weaknesses. He is the darling of everyone.
A. Though …………..
B. In spite of ………….
C. Besides …………..

(a) Only A
(b) Only B
(c) A & B
(d) B & C
(e) A & C

10. The chief Guest arrived. The proceedings of the function began.
A. Having …………
B. Only when …………
C. The arrival ………….

(e) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(e) A & B
(e) B & C

11. He can walk fast. He is tall.
A. He is tall because ………………
B. Because he is tall ……………….
C. Since he can ………….

(f) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(f) A & B
(e) None of these

12. He is short-sighted. Otherwise he is fit for the post.
A. Except that he …………..
B. If he was not …………….
C. Despite being ………….

(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A & B
(e) B & C

13. The thief entered the room . He found it empty.
A. Entering ……………
B. Although the thief …………..
C. As soon as ……………..

(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) B & C
(e) A & C

14. He saw me. He came to me.
A. Since he …………..
B. As soon as …………..
C. No sooner did ……………

(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) B & C
(e) A, B & C

15. The shopkeepers closed the shops. They feared arson and looting.
A. With the apprehension of arson ……………
B. Apprehension the closure of the …………….
C. Fearing the arson and looting by the shopkeeper …………..

(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A, B & C
(e) None of these

16. You are sincere. You can succeed.
A. Unless you …………….
B. Be ……………
C. Should you …………

(a) Only A
(b) Only B
(c) A & B
(d) A & C
(e) A, B & C

17. You made a promise. He kept it.
A. Making ……………
B. He not only ………….
C. Besides making ……………

(a) Only B
(b) A & B
(c) Only C
(d) B & C
(E) A, B & C

18. He is in great trouble. He is cheerful.
A. Besides being ………………
B. Since he ………………
C. For all ………………

(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A & B
(e) A & C

19. The watchman waved his cane. In the nick of time the barking dog ran away.
A. As soon as the barking …………….
B. Hardly was the watchman …………..
C. No sooner does the watchman ……………..

(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A, B & C
(e)None of these

20. He is rich. He is kind.
A. Although he …………….
B. Rich as ……………..
C. In spite of ………….

(a) Only A
(b) A & B
(c) B & C
(d) Only C
(e) A, B & C

21. The match was over. We left for home.
A. Match …………….
B. We left ………………
C. Besides the match ……………

(a) Only B
(b) A & B
(c) B & C
(d) A & C
(e) Only C

22. He could afford to loss something. He lost somewhat more.
A. He lost …………….
B. What he could …………..
C. Despite ……………

(a) Only A
(b) A & B
(c) Only B
(d) A & C
(e) Only C

23. All his family members behave very cordially with one another. The home atmosphere is very conductive to all-round development.
A. Because the home atmosphere is very conductive ……………..
B. The cordial behavior of all his family members …………….
C. Although all his family members ………….

(a) Only A
(b) Only B
(c) Only C
(d) A & B
(e) None of these

24. She is very simple. She can not see through his plane.
A. She is too …………….
B. Being very ………………
C. She is so …………….

(a) Only A
(b) Only C
(c) A & B
(d) A & C
(e) A, B & C


Answer Keys

1. D 2. E 3. B 4. E 5. E 6. B 7. D 8. E 9. C 10. B
11. B 12. A 13. A 14. D 15. A 16. E 17. D 18. C 19. E 20. E
21. B 22. A 23. B 24. E