1. (1) The next step
(P) lying in the centre
(Q) of a bay
(R) was a port
(S) that our ship halted at
(6) in South Wales

(a) PQRS
(b) RSQP
(c) SRPQ
(d) SRQP

2. (P) it becomes difficult
(Q) satisfying our desire
(R) but once we sat about
(S) if not impossible to restrain them

(a) PQRS
(b) QRPS
(c) RQPS
(d) RQSP

3. The captain
(P) when engaged against the enemy
(Q) who was himself a brave man
(R) never to lose heart
(S) advised the soldiers

(a) PQSR
(b) QPSR
(c) QSRP
(d) SQRP

4. (1) Ashoka was successful
(P) by the cruelty and horrors of war
(Q) he was so disgusted
(R) in his military operations
(S) and alone among conquerors,
(6) that he renounced it.

(a) PSQR
(b) QPRS
(c) RSQP
(d) SQPR

5. (1) Some remarks
(P) put the police on the right scent
(Q) by a woman
(R) and they discovered
(S) casually dropped
(6) the whole gang of brigands

(a) QSPR
(b) RPSQ
(c) RQSP
(d) SQPR

6. (P) took place
(Q) when militants opened fire on BSF men
(R) the encounter lasting over two hours
(S) in the town around 8.30 a.m.

(a) QPRS
(b) QSRP
(c) RPQS
(d) RPSQ

7. They are plant eaters
(P) and various kinds of vegetation
(Q) browsing on grass
(R) and consume
(S) vast quantities of pesters

(a) QPRS
(b) QSRP
(c) RPQS
(d) RPSQ

8. Dermatologists tell us
(P) that the skin
(Q) is a finely laminated coating
(R) whose layered nature
(S) has inspired comparison with onions

(a) PQRS
(b) PQRS
(c) PRSQ
(d) PSRQ

9. (P) when
(Q) a child develops best
(R) like a young plant
(S) he is left undisturbed in the same soil

(a) PQRS
(b) QPRS
(c) QPSR
(d) PQSR

10. (1) The Arabs live in tents
(P) so that they can move from one oasis to another
(Q) and taken down very easily and quickly
(R) seeking grass and water
(S) they can be put up
(6) 4grbfor their sheep, goats, camels and horses

(a) PRSQ
(b) QSPR
(c) SQPR
(d) SRPQ

11. (1) At the end of the lecture
(P) for sparing their valuable time
(Q) the speaker thanked the audience
(R) and listening to him
(S) in coming to the meeting
(6) patiently

(a) PSRQ
(b) QPSR
(c) RSPQ
(d) SRQP

12. (1) Charles Goodyear once accidentally
(P) and found that the resulting rubber
(Q) dropped a mixture of natural rubber
(R) was harder, stronger, more elastic
(S) and sulphur over a hot stove
(6) and non- sticky

(a) PSQR
(b) QSPR
(c) RSQP
(d) SQPR

13. It would
(P) appear from his statement
(Q) above the policy of the management
(R) in dealing with the strike
(S) that he was quite in the dark

(a) PRQS
(b) PSQR
(c) RPSQ
(d) RQPS

14. (1) The advantage of travelling
(P) customs and manners, is that
(Q) we learn to appreciate the good points of others
(R) in different places and having
(S) the opportunities of observing people’s
(6) and our prejudice against them disappear.

(a) PQRS
(b) QRSP
(c) RSPQ
(d) SPQR

15. Recently,
(P) containing memorable letters of Churchill
(Q) a book
(R) has been published
(S) by a reputed publisher

(a) PQRS
(b) QPRS
(c) QRPS
(d) RQPS

16. (P) the morning session lasting three hours, was spent
(Q) mainly on reviewing
(R) in the fourth round of talks
(S) the implementation of the decisions taken

(a) PQRS
(b) PQSR
(c) PRQS
(d) PRSQ

17. I enclose
(P) and the postage
(Q) a postal order
(R) the price of the books
(S) which will cover

(a) QPSR
(b) QSPR
(c) QSRP
(d) PRSQ

18. (1) If the parachutes had failed to open
(P) the whole of his couch would
(Q) he could have pulled a liver to provide an emergency ejection
(R) and special parachutes would have unfolded
(S) then have been fired from the cabin
(6) to bring him down.

(a) PSRQ
(b) QPSR
(c) RSQP
(d) SQPR

19. The practice of taking performance- boosting drugs among athletes
(P) but checking it is not going to be easy
(Q) is generally conceded to be unfair
(R) of the detection technology
(S) for the user is generally one jump ahead

(a) QPRS
(b) QPSR
(c) RQPS
(d) RQSP

20. (P) we shall hardly expect to find life there
(Q) knowing that
(R) there is neither air nor water
(S) on the moon

(a) PQRS
(b) QRSP
(c) RSPQ
(d) SRQP

21. (1) Sugar
(P) and our average consumption of sugar
(Q) provides something like
(R) itself a rich in calories
(S) one – fifth of our
(6) total calorie taken

(a) PQRS
(b) QRPS
(c) RPQS
(d) RPSQ

22. Why do people
(P) despite a desire
(Q) to quit and despite
(R) continue smoking
(S) the known health hazards?

(a) PQRS
(b) RPQS
(c) RQPS
(d) RSPQ

23. As lighting accompanies thunder,
(P) was mingled with
(Q) so in my character
(R) the mutterings of my wealth
(S) a flash of humour

(a) PRSQ
(b) QPRS
(c) QRPS
(d) QSPR

24. During hibernation
(P) they have lost a good deal of weight
(Q) of course the animal consume
(R) and when they awake again
(S) the fats accumulated in the summer

(a) PQRS
(b) QSRP
(c) RQSP
(d) SQPR

25. (1) The district collector
(P) the next of the kin
(Q) would be provided to
(R) announced that financial assistance
(S) of the seceased
(6) from the Chief Minister’s Relief Fund

(a) PSRQ
(b) QSPR
(c) RQPS
(d) SQRP

26. (1) In the coming session,
(P) of our computer management services
(Q) to make them
(R) more useful, efficient and cost- effective
(S) we are undertaking a thorough review.
(6) for your needs.

(a) PQRS
(b) QRSP
(c) RSPQ
(d) SPQR

27. (1) Though the Govt. claims
(P) it has failed to arrest
(Q) the rate of inflation is down,
(R) or the decreases
(S) the rice in prices
(6) in the per capita income

(a) PQRS
(b) PQSR
(c) PSQR
(d) QPSR

28. (1) The greatest tragedy of Bhopal
(P)we in India
(Q) is that ever after the Bhopal disaster,
(R) have not realized
(S) the necessity
(6) of town planning

(a) PRQS
(b) PRSQ
(c) QPRS
(d) RSQP

29. The exhibition committee
(P) attractive and useful
(Q) to make the exhibition
(R) making efforts
(S) has been

(a) QPRS
(b) QPSR
(c) SRPQ
(d) SRQP

30. The house,
(P) about half a mile distant
(Q) that stands in front of us
(R) was built of stones
(S) which were dug out of its own site

(a) QPRS
(b) QRPS
(c) QRSP
(d) QSPR


Answer Keys

1. C 2. C 3. C 4. C 5. D 6. C 7. A 8. A 9. A 10. C
11. B 12. B 13. B 14. C 15. B 16. B 17. C 18. B 19. B 20. A
21. C 22. B 23. D 24. B 25. C 26. D 27. D 28. C 29. D 30. A