1. I was
(P) and stay for a few days in Delhi
(Q) when my father told me
(R) very excited
(S) that I could go with him

(a) PQRS
(b) PRQS
(c) PSRQ
(d) RSQP

2. (1) They’re mostly people
(P) and they find the club very convenient
(Q) to get a reasonable meal
(R) who work in the neighborhood,
(S) because it enables them
(6) without too much trouble

(a) PQRS
(b) QRPS
(c) RPSQ
(d) SQRP

3. The invasion of India
(P) is more interesting than any other episode of early Indian history
(Q) to most European readers
(R) by Alexander the Great of Macdonia
(S) which occurred during the rule of the Nandas

(a) PQRS
(b) QPRS
(c) RPSQ
(d) SQRP

4. (1) I have not come
(P) even if it means some humiliation
(Q) but the boy must learn
(R) to complain, he said,
(S) to be honest
(6) and admit he broke our window pane.

(a) PQRS
(b) QSPR
(c) RQSP
(d) SPRQ

5. (1) if you are serious about
(P) vocabulary building not a hobby,
(Q) you will have to make
(R) an absorbing interest,
(S) increasing your vocabulary,
(6) or even an obsession.

(a) PQSR
(b) PRQS
(c) RQPS
(d) SQPR

6. Reading books
(P) is a habit
(Q) but also enlarges the mind
(R) because it not only increases knowledge
(S) which must be cultivated by everybody

(a) PQSR
(b) PQRS
(c) PSRQ
(d) SRPQ

7. (1) Every body
(P) attracts every other
Q) whether big or small,
(R) body with the force
(S) in the universe
(6) of gravitation

(a) PRSQ
(b) QPRS
(c) RSPQ
(d) SQPR

8. (1) on reaching the station
(p) he first looked around
(q) and when he could not fine none
(r) he just lifted his luggage
(s) for a coolie

(a) PSQR
(b) QRPS
(c) RPSQ
(d) SQRP

9. The boy
(P) with big blue eyes
(Q) watched him
(R) and he never said a word
(S) that had an uncanny cold fire in them

(a) PQRS
(b) PQSR
(c) QPSR
(d) QRPS

10. (1) The establishment of Delhi Sultanate
(P) new features in art and architecture
(Q) and their diffusion to all parts of the country
(R) saw the introduction of
(s) leading to the growth of
(6) India’s composite culture.

(a) PRSQ
(b) PSQR
(c) RPQS
(d) SPQR

11. (1) If evil consisted
(P) men would be drawn to virtue
(Q) but, alas! how many know their duty
(R) merely in ignorance
(S) as soon as it was explained to them
(6) and yet do not do it

(a) RPQS
(b) RPSQ
(c) RSPQ
(d) SPRQ

12. (1) There are people
(P) to be able to say
(Q) not because they enjoy the book,
(R) who read a book
(S) but because they want
(6) that they had read it.

(a) PSQR
(b) RQSP
(c) RSPQ
(d) SQPR

13. I have never meet
(P) a friendliness and hospitality
(Q) in your city,
(R) like the one
(S) I have met
(6) Calcutta

(a) PQRS
(b) PRSQ
(c) PSRQ
(d) QPRS

14. (1) A sub- inspector of police
(P) disturbing a public meeting
(q) justice to his uniform
(R) rounded up a group of 18 miscreants
(S) bent on going
(6) and marched them to the local jail in Shimoga.

(a) PRSQ
(b) QRRS
(c) RPSQ
(d) SQRP

15. (1) What we like to judge
(P) in this comprehension exercise
(Q) the difficult words, phrases and sentence fragments
(R) and also the meetings of
(S) is your grasp of the content
(6) that constitute the paragraph.

(a) PSRQ
(b) QPSR
(c) RQPS
(d) SRQP

16. (P) early today
(Q) at least five persons were killed and 32 injured
(R) when a passenger train rammed into
(S) a stationary goods train

(a) PQRS
(b) QRSP
(c) RSPQ
(d) RSQP

17. This is a letter
(P) from a young lady
(Q) who was lately wounded in a duel
(R) written in the most passionate terms
(S) wherein she laments the misfortune of gentlemen

(a) PRQS
(b) PRSQ
(c) RPQS
(d) RPSQ

18. (1) The ravine was about ten yards wide
(P) and as I stepped down into it
(Q) and four or five feet deep
(R) on which I had
(S) a bird flew off a rock
(6) put my hand

(a) PSRQ
(b) QPSR
(c) RSQP
(d) SRQP

19. There was
(P) needed for its everybody life
(Q) a time when each family
(R) for itself most of the things it
(S) actually produced

(a) QRSP
(b) QSRP
(c) RQPS
(d) RSPQ

20. (1) There is a continuous demand
(P) and formed to train humanity
(Q) for destructive purposes, and world organizations
(R) in the art of settling their disputes
(S) to ban the application of science
(6) by peaceful negotiations

(a) PRSQ
(b) QSRP
(c) RPQS
(d) SQPR

21. It was true that
(P) the pet dog
(Q) would never sleep anywhere
(R) we once had
(S) except on the sofa

(a) PQSR
(b) PRQS
(c) RPQS
(d) SPQR

22. A policeman
(P) to abide
(Q) if he has to do well,
(R) by the strict letters of the law
(S) cannot afford

(a) PRQS
(b) QSPR
(c) RQPS
(d) SPRQ

23. (P) we must read
(Q) if we want to absorb the fruits of great literature
(R) but with concentration
(S) them not as we do cricket stories

(a) PRQS
(b) PRSQ
(c) PSQR
(d) QPSR

24. (P) I am planning to go
(Q) to the hill station
(R) to spend my vacation
(S) where an acquaintance of my father lives

(a) PQRS
(b) PSQR
(c) RPQS
(d) RPQS

25. (1) The little girl
(P) for the mother to leave
(Q) said to her friend
(R) little children on their own
(S) it was not quite right
(6) and go to work

(a) PRQS
(b) QSPR
(c) RPSQ
(d) SQRP

26. (1) Western civilization is
(P) in its character that
(Q) national culture by affecting
(R) it is bound to influence every
(S) so powerful and so uniform
(6) its external way to life.

(a) PRSQ
(b) QSRP
(c) RQSP
(d) SPRQ

27. All religions are
(P) to advance the cause of peace
(Q) in a holy partnership
(R) justice and freedom
(S) bound together

(a) PQRS
(b) PRQS
(c) SPQR
(d) SQRP

28. Milton said that
(P) those persons
(Q) would be dammed
(R) who do not obey
(S) God’s commands

(a) PQRS
(b) PRSQ
(c) QPRS
(d) RSPQ

29. (1) He dared
(P) the forty thieves
(Q) to fight
(R) who
(S) challenged them
(6) in a duel

(a) PQRS
(b) QPRS
(c) RSQP
(d) SPQR

30. The reporter of the newspaper informs us that
(P) Lala Lajpat Rai spent
(Q) lecturing widely and attracting many American leaders
(R) to sympathies with the Indian nationalist position
(S) almost five years in America

(a) PSQR
(b) PSQR
(c) RPSQ
(d) SPQR


Answer Keys

1. C 2. C 3. C 4. C 5. D 6. C 7. D 8. A 9. C 10. C
11. B 12. B 13. B 14. D 15. A 16. B 17. B 18. B 19. B 20. D
21. B 22. B 23. D 24. C 25. B 26. D 27. D 28. A 29. B 30. A