1. When you
(P) which one is closest in meaning
(Q) read the four sentences in your text book and decide
(R) to the statement you have heard
(S) hear a statement

(a) SRPQ
(b) SQPR
(c) SPQR
(d) QPSR

2. (1) Thick glass may
(P) which are available
(Q) of the home bottle- clusters
(R) in many large stores, but any fine
(S) be cut with one
(6) glass requires personal attention.

(a) PSRQ
(b) QPSR
(c) RQSP
(d) SQPR

3. (1) There is a fashion now -a – days
(P) as an evil
(Q) who is born with a silver spoon
(R) to bewail property
(S) and to pity the youngman
(6) in his mouth

(a) PSRQ
(b) RPSQ
(c) RSQP
(d) SPRQ

4. a typical Prakash Padukone day
(P) or even a game of tennis
(Q) starts off
(R) on some days
(S) with an early morning

(a) QSPR
(b) QSRP
(c) RPSQ
(d) RSQP

5. (1) Long, long , time ago
(P) who lived with his virtuous wife
(Q) in the country called Chinchinchoo
(R) there ruled a noble king
(S) and seven daughters-
(6) preety, graceful and well- versed in fine arts.

(a) PSQR
(b) QRPS
(c) RPSQ
(d) SQRP

6. (!) Those who
(P) expect others
(Q) cannot treat
(R) Should not
(S) others well
(6) to treat them well.

(a) QPRS
(b) QSRP
(c) RPQS
(d) SRPQ

7. Alexander,
(P) was a disciple of Aristole,
(Q) who was a great conqueror,
(R) whom the world acknowledge as the greatest philosopher
(S) the world has ever known

(a) PQSR
(b) QPRS
(c) RPQS
(d) SPQR

8. (1) When I reached my office
(P) to get home early
(Q) I phoned my mother
(R) that I wouldn’t be able
(S) to tell her
(6) as I had promised

(a) PQRS
(b) QSRP
(c) RPQS
(d) SQPR

9. (1) The department had initiated steps
(P) from the corporate sector
(Q) to evolve appropriate schemes
(R) and financial institutions for
(S) for mobilizing investments
(6) the development of wastelands.

(a) PRSQ
(b) QPSR
(c) QSPR
(d) RPSQ

10. Jawaharlal Nehru
(P) under the Cabinet Mission Scheme
(Q) was the first to articulate
(R) long before such an assembly
(S) the idea of a Constituent Assembly

(a) PQSR
(b) QSRP
(c) RPQS
(d) SRPQ

11. (p) When a chemical substance
(Q) the food poisoning occurred
(R) in the food preparations
(S) was mistaken for salt and used

(a) PSRQ
(b) QPSR
(c) RQPS
(d) SRQP

12. If
(P) a foreigner wishes to
(Q) learn standard English
(R) learn English
(S) he will, of course

(a) PQSR
(b) PRQS
(c) PRSQ
(d) SRQP

13. (1) According to reports
(P) were still trapped inside
(Q) bogies
(R) the wrecked
(S) some of the passengers
(6) of the express

(a) PRQS
(b) PSQR
(c) RSQP
(d) SPRQ

14. Only
(P) to make himself
(Q) by shouting at the top of his voice
(R) was he able
(S) heard

(a) PSQR
(b) PSRQ
(c) QPRS
(d) QRPS

15. (P) One has no right in law
(Q) of a tenant’s room
(R) to break open the lock
(S) and take its possession

(a) PQRS
(b) PRQS
(c) PRSQ
(d) SQRP

16. When he
(P) did not know
(Q) was he nervous and
(R) heard the hue and cry at midnight
(S) are being taken by the State Government
(6) of the Municipal Corporations.

(a) PSQR
(b) QRSP
(c) RSQP
(d) SQRP

17. (1) a number of measures
(P) the financial conditions
(Q) for mobilization of resources
(R) in order to improve
(S) are being taken by the State Government

(a) PSQR
(b) QRSP
(c) RSQP
(d) SQRP

18. By the time
(P) at the railway station
(Q) reported mass looting
(R) reports of violence were flooding in
(S) while police dispatches

(a) RSPQ
(b) RSQP
(c) SPRQ
(d) SQRP

19. (1) Paintings
(P) have been
(Q) which were submitted
(R) totally ruined by rain
(S) for his exhibition
(6) last night

(a) PQRS
(b) PRQS
(c) QRPS
(d) QSPR

20. (1) a four- year study
(P) that babies feel more comfortable
(Q) conducted by the infant testing centre
(R) around other babies
(S) clearly suggests
(6) than with strange adults.

(a) PRSQ
(b) QPRS
(c) QSPR
(d) SPRQ

21. (P) he told the journalists
(Q) that the government must take firm action
(R) that the meeting unanimously decided
(S) after coming out of the Conference Hall

(a) PRQS
(b) PSQR
(c) SPQR
(d) SPRQ

22. Work is the one thing
(P) and without it
(Q) that is necessary
(R) to keep the world going
(S) we all should die

(a) QPSR
(b) QRPS
(c) RPQS
(d) SRPQ

23. The man
(P) is generally the one
(Q) who can work very hard
(R) when he must work
(S) who can play most heartily when he has the chance of playing

(a) PSQR
(b) QRPS
(c) QRSP
(d) SPQR

24. The natives of the Caribbean
(P) regarded the papaya
(Q) because of its ability
(R) as a magic tree
(S) to keep them healthy

(a) PRQS
(b) PRSQ
(c) RPQS
(d) RPSQ

25. (1) The decomposers
(P) and hence help to clean the environment
(Q) help in decomposing the
(R) dead bodies of plants and animals
(S)and put back various useful elements
(6) into soil, air and water.

(a) PSQR
(b) QPRS
(c) QRPS
(d) SQRP

26. (P) while some people live
(Q) to eat and drink and wear
(R) many have not even enough
(S) in luxury

(a) PQRS
(b) PRQS
(c) PSRQ
(d) RSQP

27. The claim is not
(P) of any kind
(Q) but
(R) that it is without morality
(S) that science is actively anti- moral

(a) PSQR
(b) RPQS
(c) RQSP
(d) SQRP

28. (1) Though Indian sportsmen
(P) who accompanied them
(Q) the large number of
(Q) did not set many records in Seoul Asiad
(S) officials and politicians
(6) did set a record of sorts.

(a) PRQS
(b) QSRP
(c) PRQS
(d) SPRQ

29. He reached his office at 10.00 am. m. and
(P) no sooner
(Q) than there was a huge explosion
(R) had he got out of the car
(S) and it went up in flames

(a) PQRS
(b) PRQS
(c) RPQS
(d) RPSQ

30. (1) At the end of the assignment
(P) the field worker
(Q) submitted his papers
(R) for the work done by him
(S) and also bills
(6) to the office superintendent.

(a) PQSR
(b) QPRS
(c) QSRP
(d) RSQP

Answer Keys

1. B 2. D 3. B 4. A 5. B 6. B 7. B 8. B 9. C 10. B
11. B 12. C 13. D 14. D 15. B 16. C 17. D 18. D 19. D 20. C
21. D 22. B 23. B 24. A 25. C 26. C 27. D 28. C 29. B 30. A