1. In an examination, a student scores 4 marks for every correct answer and loses 1 mark for every wrong answer. If he attempts all 75 questions and secures 125 marks, the number of questions he attempts correctly is
(a) 35
(b) 40
(c) 42
(d) 46
(e) 48

2. How many 8’s are there in the following number series which are exactly divisible by immediately succeeding number:
824517284842282698454832843183
(a) 1
(b) 2
(c) 3
(d) 4
(e) None of these

3. How many numbers from 11 to 50 are there which are exactly divisible by 7 but not divisible by 3?
(a) 2
(b) 4
(c) 5
(d) 6
(e) 7

4. In a class, Rahul ranked 11th from the top and 27th from the bottom. How many students are there?
(a) 38
(b) 39
(c) 36
(d) 35
(e) 37

5. If the day before yesterday was Thursday, when will Sunday be?
(a) Today
(b) Two days after today
(c) Tomorrow
(d) Day after Tomorrow
(e) None of these

6. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes in the middle.
(a) Plane
(b) Plain
(c) Plenty
(d) Player
(e) Place

7. Arrange the given words in alphabetical order and tick the one that comes last.
(a) cover
(b) collect
(c) caught
(d) callous
(e) career

8. Engineer is related to Machine in the same way as Doctor is related to?
(a) Hospital
(b) Body
(c) Disease
(d) Medicine
(e) Patient

Q(9-13): Find the missing term:
1 – 1 – 1
4 – 8 – 16
9 – ? – 81

(a) 25
(b) 27
(c) 32
(d) 37
(e) 40

72 – 24 – 6
96 – 16 – 12
108 – ? – 43

(a) 12
(b) 16
(c) 18
(d) 20
(e) 22

28 – 20 – 7
84 – 35 – 12
45 – ? – 9

(a) 15
(b) 18
(c) 20
(d) 25
(e) 26

? – 13 – 49
9 – 17 – 69
13 – 11 – 59

(a) 5
(b) 9
(c) 10
(d) 52
(e) 4

12 – 47 – 21
10 – 52 – 4
64 – ? – 24

(a) 16
(b) 40
(c) 62
(d) 83
(e) 85

14. Smoke : pollution :: war : ?
(a) Victory
(b) Death
(c) Enemy
(d) Army
(e) Guns

15. Newspaper : Editor :: Film : ?
(a) Actor
(b) Director
(c) Audience
(d) Producer
(e) Screen

16. Cobbler : Shoe :: Mason : ?
(a) Wall
(b) Gold
(c) Wood
(d) Iron
(e) Labourer

17. Grapes : Wine :: Wheat : ?
(a) Grain
(b) Maize
(c) Bread
(d) Field
(e) Cereals

18. Meat : Vegetarian :: Liquor : ?
(a) Insane
(b) Teatotaller
(c) Introvert
(d) Foolish
(e) Bottle

19. B is twice as old as A but twice younger than F. C is half the age of A but is twice older than D. Which two persons form the pair of the oldest and the youngest?
(a) B and D
(b) F and A
(c) F and D
(d) B and F
(e) None of these

20. A walks a distance of 3 km. towards north, then turns to his left and walks for 2 km. He again turns left and walks for 3 km. At this point he turns to his right and walks for 3 km. How many km. and in what directions is he from the starting point?
(a) 5 km and west
(b) 3 km and south
(c) 2 km and south
(d) 1 km and east
(e) None of these

Answer Keys

1. B 2. D 3. B 4. E 5. C 6. A 7. A 8. E 9. B 10. A
11. D 12. A 13. D 14. D 15. B 16. E 17. C 18. B 19. C 20. A