Q(1-2): Choose the groups of letters which is different from the others:

(a) ABD
(b) FGI
(c) LMO
(d) STU
(e) WXZ

(a) BDGK
(b) JLOS
(c) NPSW
(d) MORU
(e) HJMQ

3. Find the wrong number in the following sequence:
12, 30, 58, 90, 132, 182
(a) 30
(b) 58
(c) 90
(d) 132
(e) 182

4. In a tennis tournament of singles, six players will play every other player exactly once. How many matches will be played during the tournament?
(a) 6
(b) 12
(c) 15
(d) 30
(e) 36

5. Arrange the following in a meaningful sequence:
1) Consultation
2) Illness
3) Doctor
4) Treatment
5) Recovery

(a) 2,3,1,4,5
(b) 2,3,4,1,5
(c) 4,3,1,2,5
(d) 5,1,4,3,2x
(e) 4,1,3,2,5

6. Which number sequence of the following represents a correct sequence from big to bag?
1) Bungalow
2) Flat
3) Cottage
4) House
5) Palace
6) Mansion

(a) 3,2,1,4,6,5
(b) 3,2,4,1,5,6
(c) 3,2,4,1,6,5
(d) 5,6,4,1,2
(e) 5,6,4,1,3,2

Q(7-9): Select that combination of numbers so that letters arranged accordingly from a meaningful word.

7. R E S T L U
(a) 3,4,6,1,2,5
(b) 4,5,3,2,6,1
(c) 5,6,3,4,1,2
(d) 6,5,2,1,4,3
(e) 5,6,3,4,1,2

8. N A E H L D
(a) 2,6,4,3,2,1
(b) 4,2,1,6,5,3
(c) 4,3,6,5,2,1
(d) 2,1,6,4,3,5
(e) 2,6,1,4,3,5

9. A C P E T S
(a) 1,6,3,4,2,5
(b) 2,3,4,1,5,6
(c) 5,6,3,4,1,2
(d) 6,5,3,4,1,2
(e) 6,5,3,1,2,4

Q(10-12): Four of the following five are alike in certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?

10. (a) Pungent
(b) Hot
(c) Humid
(d) Warm
(e) Cold

11. (a) 126
(b) 217
(c) 345
(d) 513
(e) 730

12. (a) Now
(b) Later
(c) Then
(d) Before
(e) Again

13. If it is possible to make a meaningful word from the seventh, tenth and fourth letters of the word ARISTOPATHOLOGY and the only vowel of the word top, then mark the third letter of that word as your answer. If more than one such word can be formed, mark M as your answer. If no word can be formed, then mark N as your answer.
(a) O
(b) P
(c) S
(d) M
(e) N

14. In a row of girls, Raveena is fifteenth from the left and Mohini is eighteenth from the right. If they interchange their positions, then Mohini will be fifteenth from the left. How many girls are there in that row?
(a) 33
(b) 48
(c) 47
(d) Data inadequate
(e) None of these

15. In a certain code language SHORT is written as ITOUS and DWARF as XEAGS. Then in the same way of code language, how will MANGO be written?
(a) NBNHP
(b) BNNPH
(c) BNNHP
(d) LBNPF
(e) None of these

16. Out of four persons, B is taller than C, A is taller than D but not as tall as C, who among them is tallest?
(a) A
(b) B
(c) C
(d) Data inadequate
(e) None of these

17. In the following series of elements alphabets, numbers and symbols, what should come in place of the question mark (?)?
Y 9 B * W * D 7 * U S F ?
(a) S3H*
(b) T#H*
(c) T*#H
(d) 4*H5
(e) SH*1

18. In a certain code language MEAL is written as ‘$£*@’ and SAFE as ©*+E. How will FAME be written in the same code language.
(a) +*$€
(b) *+$@
(c) +*@$
(d) £@*+
(e) None of these

19. ‘If’ is related to ‘conditions’ in the same way as ‘but’ is related to:
(a) Appendix
(b) Deny
(c) Opposition
(d) Strength
(e) Approval

20. If + means ÷, − means ×, ÷ means −, × means +, what will be value of
8 + 6 ÷ 4 – 7 × 3 ?
(a) − 71/3
(b) − 23/2
(c) 12
(d) 14
(e) None of these

Answer Keys

1. D 2. D 3. B 4. C 5. A 6. C 7. C 8. B 9. A 10. A
11. C 12. E 13. E 14. E 15. B 16. B 17. A 18. A 19. C 20. A