Q.(1-2): Find which of the following word can not be made from the letters of the given word.

1. TEACHERS
(a) REACH
(b) CHAIR
(c) CHEER
(d) SEARCH
(e) CHEAT

2. REASONABLE
(a) BRAIN
(b) BONES
(c) NOBLE
(d) ARSON
(e) NOBLE

3. In a row of trees, one tree is fifth from either end of the row. How many trees are there in that row?
(a) 8
(b) 9
(c) 10
(d) 11
(e) 12

Q.(4-8): Find the missing number in each of the following options.

17 – 11 – 19
12 – 13 – 16
25 – 4 – ?

(a) 36
(b) 9
(c) 25
(d) 64
(e) None of these

17 – 15 – 8
99 – 95 – 64
36 – 45 – ?

(a) 729
(b) 1331
(c) -729
(d) -343
(e) None of these

21 – 56 – 70
45 – 87 – 84
115 – 180 – ?

(a) 130
(b) 195
(c) 295
(d) 150
(e) None of these

50 – 1 – 7
111 – 11 – 10
335 – 11 – ?

(a) 16
(b) 10
(c) 15
(d) 10
(e) None of these

5 – 11 – 96
9 – 13 – 88
8 – 17 – ?

(a) 225
(b) 165
(c) 185
(d) 250
(e) None of these

9. If 11 × 7 = 72 and 9 × 4 = 65 then 7 × 2 = ?
(a) 27
(b) 45
(c) 54
(d) 56
(e) 25

Q.(10-14): Choose the correct alternative that will continue the series:

10. 1, 27, 16, 125, 36, ?
(a) 49
(b) 81
(c) 243
(d) 341
(e) 343

11. 2, 5, 11, 21, 36, 56, ?
(a) 42
(b) 51
(c) 81
(d) 91
(e) 99

12. 3, 0, 4, 18, 48, 100, ?
(a) 180
(b) 200
(c) 220
(d) 240
(e) 260

13. 3, 12, 27, 48, 75, 108, ?
(a) 147
(b) 162
(c) 183
(d) 192
(e) 196

14. 840, 168, 42, 14, 7, ?
(a) 1
(b) 7
(c) 9
(d) 12
(e) None of these

15. In a certain code, GRASP is coded as BMVNK, which word would be coded as CRANE?
(a) FUDQH
(b) HWFSJ
(c) GVERI
(d) XMVIZ
(e) BQZMD

16.In a certain code, PAPER is written as SCTGW. How is MOTHER written in that code?
(a) ORVLGW
(b) PQVJGT
(c) PQXJJT
(d) PQXKJV
(e) None of these

17. If GIVE is coded as 5137 and BAT is coded as 924, how is GATE coded?
(a) 5427
(b) 5724
(c) 5247
(d) 2547
(e) 3547

18. If cook is called butler, butler is called manager, manager is called teacher, teacher is called clerk, clerk is called principal. Who will teach in the class?
(a) Cook
(b) Butler
(c) Manager
(d) Teacher
(e) Clerk

19. In a certain code ‘975’ means ‘Throw away garbage’, ‘528’ means ‘Give away smoking’, and ‘213’ means ‘Smoking is harmful’, which digit in that code means ‘Give’?
(a) 5
(b) 2
(c) 8
(d) 3
(e) None of these

20. Choose the nATURAL pair which is different from the others:
(a) 70 – 80
(b) 54 – 62
(c) 28 – 32
(d) 21 – 24
(e) 14 – 16

Answer Keys

1. B 2. A 3. B 4. B 5. C 6. A 7. B 8. A 9. B 10. E
11. C 12. A 13. A 14. B 15. B 16. C 17. C 18. E 19. C 20. B