1. The jailer saw …………… the prisoner’s scheme.
(a) to
(b) through
(c) about
(d) into

2. His company is greatly sought ……………
(a) for
(b) at
(c) after
(d) out

3. It ………….. since early morning.
(a) will rain
(b) is raining
(c) rained
(d) has been raining

4. We built the raft ………… to hold us.
(a) very strong
(b) too strong
(c) strong enough

5. We must wait until the invigilator …………. the question papers.
(a) would give
(b) given
(c) will give
(d) gives

6. Because of his rude behavior, nobody can get …………. with him.
(a) across
(b) along
(c) about
(d) over

7. The ruling party will have to put its own house ……… order.
(a) into
(b) to
(c) in
(d) on

8. The new education policy provides a useful ………… for the planners to remove illiteracy.
(a) break-in
(b) breakaway
(c) break up
(d) breakthrough

9. He is definitely elder ……….. me.
(a) to
(b) than
(c) of
(d) by

10. After the advice of his father, he was reconciled ………… his wife.
(a) into
(b) by
(c) with
(d) to

11. He had to wait until his sister’s train arrived ………. to take her to his house.
(a) as much as
(b) as if
(c) so much so
(d) so as

12. The doctor tried both penicillin and sulphanilamide; the penicillin proved to be the …………. effective drug.
(a) very
(b) more
(c) most

13. It will take five minutes to walk ………… the bridge.
(a) across
(b) through
(c) about
(d) along

14. How ever honest he …………, I don’t trust him.
(a) is
(b) may be
(c) might be
(d) could be

15. He doesn’t know how to look …………. a word in the dictionary.
(a) on
(b) up
(c) to
(d) for

16. Sometimes we have to put ……….. with something irksome or unpleasant.
(b) on
(b) in
(c) up
(d) off

17. He became the Governor of a Province …………
(a) little by little
(b) by and large
(c) in course of time
(d) at times

18. The performance passed ………….. peacefully.
(a) off
(b) over
(c) out
(d) away

19. We are now confident ………….. winning the match.
(a) to
(b) in
(c) of
(d) into
(e) towards

20. …………. the rain stopped, the play had to be suspended.
(a) while
(b) until
(c) when
(d) since

21. Italy has a lot of offer India in her efforts to leap ………. the 21st century.
(a) to
(b) in
(c) into
(d) over

22. Apparently he was feeling ………… about his bad luck.
(a) anger
(b) angry
(c) angrily

23. This sort of situation will not be allowed to last …………. long.
(a) until
(b) up
(c) till
(d) for

24. She ………… her grandfather; she has blue eyes.
(a) takes in
(b) takes to
(c) takes after
(d) takes on

25. Let me acquaint him ………….. the topic.
(a) about
(b) with
(c) to
(d) of

26. Everyone in this universe is accountable to God …………… his action.
(a) for
(b) of
(c) about
(d) against

27. The inspector of excise has to conduct regular check and ……….. to visit the unit at least once a day.
(a) is required
(b) requires
(c) is requiring
(d) required

28. There was nothing he could do …………. wait.
(a) than
(b) except
(c) otherwise
(d) and

29. He has been recently discharged …………. the army.
(a) off
(b) by
(c) to
(d) from

30. A burglar broke ………… his house last night.
(a) up
(b) out
(c) into
(d) down

31. The British enjoyed monopoly ………… textiles.
(a) in
(b) with
(c) of
(d) over

32. I wish I …………. taller.
(a) would be
(b) could he
(c) had been
(d) were

33. He prayed that his brother …………. safety.
(a) arrived
(b) may arrive
(c) might arrive
(d) might had

34. When I pay him tomorrow, he …………. received everything I owe him.
(a) Might have
(b) may have
(c) will have
(d) might had

35. The judge ordered that the criminal be put …………… death.
(a) under
(b) at
(c) through
(d) to

36. By this time next year, Shashi …. her final examination.
(a) shall take
(b) will have taken
(c) will take
(d) would take

37. He …………. for this company since 1972.
(a) is working
(b) had worked
(c) worked
(d) has been working

38. He is a postmaster ……….. a cock and bull story whenever his boss tries to pull him up for his negligence.
(a) pulling out
(b) hitting upon
(c) dishing out
(d) cooking up

39. Deepak is negligent …………. attending his classes.
(a) in
(b) to
(c) about
(d) towards

40. I have booked my ticket through the agent ……….. I know is very efficient.
(a) whom
(b) which
(c) who
(d) that

41. The police …………….. on duty.
(a) are
(b) is
(c) was
(d) have

42. We are looking forward …………… your cooperation.
(a) for
(b) after
(c) to
(d) about

43. The committee has to submit its report …….. two months.
(a) during
(b) within
(c) until
(d) till

44. He stands ……………… he has done.
(a) upon
(b) for
(c) on
(d) at

45. Savita kept talking loudly oblivious ……………. that it was the collage library and not the students’ common room.
(a) regarding
(b) of
(c) about
(d) for

46. Modern science began ………….. the influence of Copernicus.
(a) from
(b) which
(c) by
(d) under

47. Make haste ………… we shall miss the train.
(a) either
(b) or
(c) else

48. If he ………….. hard, he would have passed the examination.
(a) worked
(b) could work
(c) had work
(d) should work

49. The doctor advised him to take care …………… his health.
(a) of
(b) for
(c) about
(d) with

50. The dispute can be easily settled between you and …………..
(a) we
(b) I
(c) me
(d) myself

Answer Keys

1) B 2) C 3) D 4) C 5) D 6) B 7) C 8) D 9) A 10) D
11) D 12) B 13) A 14) B 15) D 16) C 17) C 18) A 19) C 20) B
21) C 22) B 23) D 24) C 25) B 26) A 27) A 28) B 29) D 30) C
31) A 32) D 33) C 34) C 35) D 36) B 37) D 38) D 39) A 40) C
41) A 42) C 43) B 44) B 45) B 46) D 47) B 48) C 49) A 50) B