1. He is willing to make a concession …………… Demands of his employees.
(a) For
(b) on
(c) with
(d) to

2. The teacher is angry ……………… Ravi.
(a) Of
(b) upon
(c) with
(d) on

3. I did …………… I could which wasn’t much.
(a) That
(b) what
(c) how much
(d) which

4. They can’t agree with each other…………..anything.
(a) For
(b) to
(c) in
(d) On
(e) about

5. The price situation continues to be worrisome …………… strong growth in production.
(a) Despite
(b) instead of
(c) In spite
(d) although

6. The new government took ………….. last year.
(a) After
(b) over
(c) out
(d) up

7. All his decisions duly testify ………….. his truthfulness and honesty.
(a) To
(b) about
(c) of
(d) for

8. You will have to catch the morning flight, so you …………… better get ready.
(a) Would
(b) may
(c) should
(d) had

9. Please write me ……………… this address.
(a) To
(b) at
(c) on
(d) upon

10. ……………. Large city Bangalore has become in twenty years?
(a) What
(b) what a
(c) how
(d) how a

11. If I …………… you I would not stand this humiliation.
(a) Be
(b) were
(c) am
(d) was

12. The shopkeeper does not have the toys, I was looking…………..
(a) At
(b) for
(c) about
(d) to

13. The meeting was presided …………. By the Prime Minister.
(a) On
(b) upon
(c) up
(d) over

14. My clothes are finer than ……………
(a) My friend
(b) a friend of mine
(c) My friend’s
(d) a friend of mine

15. His master …………….. an explanation of his conduct.
(a) Called off
(b) called up
(c) Called on
(d) called for

16. The teacher warned him ……………… that type of lapse.
(a) Towards
(b) of
(c) in
(d) against

17. Put your signature …………… blue ink.
(a) In
(b) through
(c) by
(d) with

18. I devote much of my time ………… writing.
(a) In
(b) to
(c) on
(d) at

19. The boss is unnecessarily insisting …………… this point.
(a) For
(b) at
(c) in
(d) on

20. He …………… his camera on the railing.
(a) Laid
(b) lay
(c) lain

21. The chief guest’s wife gave ………….. the prizes.
(a) Off
(b) up
(c) away
(d) out

22. Arun reached home …………….. did not find his Mother there.
(a) And
(b) but
(c) yet
(d) although

23. …………….. is the way to the public library?
(a) How
(b) what
(c) which
(d) where

24. He is hard. ………….these days.
(a) Up
(b) off
(c) with
(d) on

25. A poor man ……………. Know nursed the orphan.
(a) Who
(b) whom
(c) that
(d) which

26. He decided to …………… his affairs before leaving the country.
(a) Call off
(b) break up
(c) Wind up
(d) switch off

27. The sun Is shining brightly, please ……….. the light.
(a) Put on
(b) put off
(c) put out
(d) take off

28. The teacher advised Ritu to give more attention …………… her studies.
(a) For
(b) of
(c) at
(d) in

29. Everyone wants to …………. For one’s achievements.
(a) Be admired
(b) admire
(c) Being admired
(d) be admiring

30. The employees demanded pay party ………… their counterparts in the Central Government.
(a) Towards
(b) as
(c) with
(d) like

31. Everything he told me, I ……………. Before.
(a) Had heard
(b) heard
(c) have heard

32. A storm suddenly blew ………………
(a) Over
(b) out
(c) off
(d) up

33. I shall take revenge ………….. you.
(a) At
(b) on
(c) with
(d) from

34. After much inquiries, we found that the ship was bound …………….. Singapore.
(a) To
(b) for
(c) towards
(d) into

35. I cannot deprived him …………… his rights.
(a) Of
(b) off
(c) with
(d) from

36. A new shop …………… opened in the building, since last week.
(a) Will be
(b) has been
(c) would be
(d) is

37. She was compensated ……………. The loss of her belongings.
(a) Over
(b) for
(c) against
(d) at

38. The thief ran away …………….. he should be caught.
(a) Unless
(b) but
(c)otherwise
(d) lest

39. Boys are usually dependent on their parents ………….. they earn enough money to support themselves.
(a) Till
(b) provided
(c) so
(d) lest

40. He must ………………… his bad habits, if he wants to join us.
(a) Give in
(b) give off
(c) give away
(d) give up

41. Just now I heard the news, it is so strange that you ……………. not believe it.
(a) Will
(b) could
(c) might
(d) Did
(e) should

42. I have absolutely no doubt …………..the innocence of the accused.
(a) About
(b) on
(c) over
(d) with

43. I took that person ……………… a thief.
(a) After
(b) for
(c) to
(d) as

44. I will talk to him when ………………
(a) He comes
(b) he would come
(c) He has come
(d) he will come

45. My first lesson ………………. Forgiveness came from my father.
(a) On
(b) in
(c) about
(d) upon

46. Do not put ……………. Till tomorrow what you can do today.
(a) On
(b) out
(c) off
(d) over

47. There was a understanding ………………… the two.
(a) In
(b) between
(c) within
(d) among

48. I have lived in Delhi.
(a) Since five years
(b) for five years
(c) Five years ago
(d) for five years ago

49. The pilot had been warned about the storm before he ………………
(a) took up
(b) took away
(c) took off
(d) took over

50. He has been entrusted …………….. this work.
(a) By
(b) to
(c) on
(d) with


Answer Keys

1. D 2. C 3. B 4. D 5. A 6. B 7. A 8. D 9. C 10. B
11. B 12. B 13. D 14. C 15. D 16. D 17. A 18. B 19. D 20. A
21. C 22. B 23. C 24. A 25. B 26. C 27. C 28. B 29. A 30. C
31. A 32. A 33. B 34. B 35. A 36. B 37. B 38. C 39. A 40. D
41. C 42. A 43. B 44. A 45. A 46. C 47. B 48. B 49. C 50. D