Exams Question Papers (EQP) is now mdlSTUDY | Most Expected Govt Exam Questions in Hindi Click Now

Analyse your problem solving skills and mental ability by Solving Brain Puzzles, Brain teasers.

Read the following brain puzzles carefully and answer the questions given below:

Brain Puzzles, Brain teasers are used to check the mental ability of brain, how sooner you solve below given brain puzzles, how sharp your brain is. You will enjoy these brain puzzles question. We will advice you to use notepad to have visual of brain puzzle problem.

There are nine papers: Maths, Hindi, English, Physics, Chemistry, Biology, History, Civics, Geography – which have to be conducted within the span of the week. At least one paper should be there on every day and no day should have more than two papers.

There will be only one holiday during the papers.

Exam begins either on Sunday or Wednesday with biology and there is no other paper on this same day.

Geography is accompanied by some other subject but not on Monday. Civics and Maths are on the same day immediate before holiday.

The number of papers conducted before holiday will be less than the number of papers conducted after holiday.

No other paper will be conducted with Hindi or English.

Sunday will come after holiday and Saturday will be the half day,

Physics is not on the same day as history. There is only one paper on Monday.

1. Which day will the exam begins
a) Wednesday
b) Sunday
c) Can’t be determined
d) Data inadequate
e) None of these

2. Which day will Civics and Maths be conducted?
a) Thursday
b) Friday
c) Saturday
d) Can’t be determined
e) None of these

3. Which day will be the holiday?
a) Friday
b) Saturday
c) Friday or Saturday
d) Can’t be determined
e) None of these

4. English will be held on which day?
a) Saturday
b) Monday
c) Sunday
d) Can’t be determined
e) None of these

5. Geography will be accompanied with which subject?
a) History
b) Physics
c) Chemisty
d) Cant be determined
e) None of these

Check Answer Keys below

Read the following brain puzzles carefully and answer the questions given below:

I) Five members A, B, C, D and E of a family eat grapes, apple, watermelons, pomegranate and pineapple one by one after their lunch from Thursday to Saturday. No member eats any fruit on Sunday or Monday. Each of them eats only one fruit a day.

II) No two members eat the same fruit on a day.

III) Neither B nor Eats watermelons or grapes on Wednesday.

IV) A eats pomegranate on Thursday.

V) E does not eat pineapple on Tuesday.

VI) B eats pomegranate on Friday.

VII) C eats grapes on Saturday.

VIII) A eats watermelons on Tuesday.

IX) D eats pineapple on Wednesday.

X) D eats apple on Tuesday

6) Which fruit does F eat on Friday?
a) Grapes
b) Apple
c) Watermelon
d) Pomegranate
e) None of these

7) Who eats Pomegranate on Wednesday?
a) Apple
b) B
c) E
d) Can’t be determined
e) None of these

8) On which does D eat watermelon?
a) Wednesday
b) Thursday
c) Friday
d) Cant’be determined
e) None of these

9) Which of the following combination is true?
a) C – Pomegranate – Wednesday
b) B- Apple – Thursday
c) E – Watermelon – Friday
d) D – Grapes – Saturday
e) A – Pineapple – Saturday

10) Which of the following combination is false?
a) C – Apple – Thursday
b) E – Pineapple – Saturday
c) A – Apple – Friday
d) B – Grapes – Wednesday
e) D – Watermelon – Thursday

Check Answer Keys below

Read the following brain puzzles carefully and answer the questions given below:

Ms jones is very fussy in watering her flower pots. She waters pots A, B, C, D, E, F, G. H I and J on every day of the week. In going from one pot to another, she strictly adheres to the following rules:

The first two pots to be watered every day must be selected from C,D, E, and Five

H can’t be watered before D, and J can’t be watered after I.

G can be watered only after B.

F must be watered before C.

11. if D is the fourth pot to be watered on the day, which of the following pot can’t be fifth on that day?
a) C
b) F
c) E
d) H
e) J

12. Which of the following is a possible arrangement for the watering of the first five pots?
a) E, H, F, D, C
b) F, C, H, B, D
c) C, D, E, B. H
d) C, J, E, D, A
e) D, F, B, C, A

13. If D is to be watered after J, then which of the following must be true?
a) F is the first pot to be watered
b) of the first two pots to be watered, one if F
c) H is the sixth pot to be watered
d) H is either the six or seventh pot to be watered
e) D is the fourth pot to be watered

14. If the given conditions are reversed, that is ‘first’ becomes ‘last’, ‘before’ becomes ‘after’, and so on, which of the following is possible arrangement for watering the last four pots?
a) G, D, B, H
b) H, F, C, E
c) F, B, C, E
d) C, B, E, F
e) E, F, H, G

15. If D is the fourth pot to be watered, and J is the fifth, then which of the following can be third pot to be watered?
a) A
b) F
c) H
d) G
e) I

Check Answer Keys below

Read the following brain puzzles carefully and answer the questions given below:

A, B, C, D, E, F, G and H are eight employees working in three departments – Marketing, Finance and Production – in an organisation with at least two of them in any department. Each of them has a different choice of TV channels from Star, Zee, ESPN, DD, Sony, NDTV, Aaj Tak, and BBC not necessarily in the same order.

D likes ESPN and he works in Production department with only G, B and F do not work in same department. H likes DD and does not work in finance department. A does not work in the same department with either F or C, who does not work in marketing department. E works with C in the same department and likes Star. B likes Aaj Tak and none of his colleagues in the department likes either Sony or NDTV. G likes Zee. F does not like Sony.

16. Which channel does A like?
a) DD
b) NDTV
c) BBC
d) Data Inadequate
e) None of these

17. In which department does F work?
a) Marketing
b) Production
c) Finance
d) Marketing or Finance
e) None of these

18. Which channel does F like?
a) Zee
b) NDTV
c) BBC
d) Data Inadequate
e) None of these

19. Which of the followoing groups work in Marketing Department?
a) BAC
b) BGE
c) HBE
d) BAE
e) None of these

20. In which department does B work?
a) Marketing
b) Production
c) Finance
d) Data Inadequate
e) None of these


Answer Keys

1. a 2. a 3. a 4. d 5. d 6. c 7. c 8. b 9. c 10. d
11. b 12. e 13. b 14. d 15. a 16. d 17. d 18. d 19. b 20. a
error: Content is protected !!